Mitä syödä ennen juoksua? Pohditko samaa kysymystä mitä muutkin juoksijat Suomessa? Kirjoitetaan tämä lause Googleen ja katsotaan mitä eri lähteet suosittelevat.

K-Ruoka suosittelee täysviljaa ja hedelmiä. Elixia suosittelee pastaa, puuroa ja leipää. Myprotein puolestaan banaania ja patukkaa. Juoksuklubi suosittelee puolestaan pastaa, riisiä ja banaania. Kaikki lähteet suosittelevat näiden syömistä noin tuntia tai kahta ennen.

Eli siis sokeria, sokeria ja LISÄÄ sokeria koneeseen.

Ei.

Selvästi nämä edellämainitut lähteet eivät tiedä ravinnosta yhtään mitään. He eivät ole perehtyneet siihen lainkaan eikä heillä ole näyttöjä asiasta. Minulla on molemmat.

He haluavat sinulle järjettömän verensokerivuoristoradan, kehon aggressiivisen rasvoittumisen ja tulehduskierteen. Kuulostaako hyvältä ravinnolta ennen juoksua?

Sinä tiedät, että puuro, leipä, pasta ja hedelmät ovat kaikki sokeria? Se välipalapatukka on vain lisäaineilla kyllästetty naamioitu sokerikarkkipatukka, sinä tiedät sen?

Tiedätkö mihin insuliini reagoi kaikista rajuiten? Jos veikkasit sokeria, arvasit täysin oikein.

Selvästi olen TÄYSIN ERI MIELTÄ näiden ”asiantuntijoiden” suosituksista ja kerron sinulle tarkemmin tässä artikkelissa.

HÖLYNPÖLY SUOSITUS

Kaikki lähteet toitottavat sokerin syömistä mantralla: ”Ettei energiat lopu kesken lenkin!”

Kerro minulle mikä helvetin energia loppuu kesken 5 tai 10 kilometrin juoksussa?

Meillä jokaisella on rasvakudosta kehossa noin kuukaudeksi tai kahdeksi, jos emme söisi mitään. Tämä tulee meidän evoluutiostamme, meidän keho on sopeutunut olemaan pitkiäkin aikoja ilman ruokaa tarvittaessa saalistusmatkoja varten. Olemme ainoa eliö tällä planeetalla, joka pystyy siirtymään ketoosin alle 24 tunnissa, jos emme saa ruokaa. Tätä varten meillä on se rasvakudos. Se on polttoainetta, jota keho syö ja josta se saa vettä.

Energit loppuvat sitten kun rasvakudos on loppunut. Tai siinä kohtaa keho alkaa purkamaan enemmän lihaskudosta polttoaineeksi. Vasta sen jälkeen ollaan todella pulassa kun molemmat ovat loppu. Ajattele jotain sotien keskitysleirin vankia.

Mutta miksi ihmeessä sinä haluasit astua ennen lenkkiä järjettömään sokeripommiin?

Sokerista syntyy raju verensokeripiikki, johon insuliinin on reagoitava. Holtittomasti nouseva verensokeri on keholle vaaratilanne, joten insuliinin on reagoitava nopeasti. Insuliinin tehtävänä on työntää se pois verenkierrosta rasvakudokseen, insuliini on siis varastointihormoni. Se on sen yksi päätehtävistä.

Kun syöt jatkuvasti sokeria, jossain kohtaa haimasi väsähtää ja verensokerisi alkaa nousemaan. Tämä nostaa AGE:n tuotantoa (Kehittyneet Glukaation Lopputuotteet, AGE). Nämä vauhdittavat ikääntymistä kehossasi vahingottaen sisäelimisiä, niveliäsi ja ihoasi. Korkea verensokeri saa kehosi myös tekemään enemmän insuliinia, joka aiheuttaa vielä enemmän rasvamassan kasvua.

En näe mitään järkeä syödä sokeria näin paljon. Ei sinun energiat todellakaan lopu kesken vaikka juoksisit tunteja.

Yllä kuvassa yksi asiakkaani, joka EI syönyt sokeria. Ei kasviöljyjä. Ei prosessoitua ruokaa. Ei nähnyt nälkää. Ei laskenut kaloreita. Ei laskenut makroja. Ei syönyt kuusi kertaa päivässä! Hän laihtui vajaa 15kg alle 90 vuorokaudessa syömällä ja liikkumalla luonnollisesti.

Sitten lähteet väittävät, että ”Hiilihydraatti on ensisijainen polttoainelähde keholle!”

No tietysti se on, koska se on PAKKO olla ensimmäinen. Hiilihydraatit nostavat verensokeria holtittomasti, joten kehon on pakko reagoida siihen ensimmäiseksi.

Holtiton verensokerin heiluminen on keholle vaaratilanne. Jos se nousee liikaa, seurauksena on kooma ja jopa kuolema. Miksi sinua väsyttää kun olet syönyt ison määrän hiilihydraattia? Se johtuu tästä, verensokerisi ovat karanneet käsistä ja kehoa haluaa, että menisit nukkumaan. Kun nukut, et ole syömässä lisää sokeria ja keho ehtii korjata tilanteen.

Tästä syystä sokeri on poltettava ensimmäiseksi pois, jotta tilanne vakiintuu. Ainoastaan alkoholi ajaa hiilihydraatin edelle polttojärjestyksessä, koska se on vielä vaarallisempi.

Sokeri on metabolisten sairauksien nro 1 polttoainelähde, myös syövät rakastavat sokeria.

Juuri näiden ”asiantuntijoiden” älyttömien suositusten takia tässä maassa on yli 500 000 diabeetikkoa ja toiset 500 000, jotka eivät tiedä sairastavansa sitä.

Katso muita suomalaisia ympärilläsi? Näet saman kuin minä. Kaikkialla on ylipainoisia, heikkoja ja hauraita suomalaisia. Ja mitä nämä ihmiset laittavat ostoskoriinsa? Sokeria, sokeria ja lisää sokeria, joka on vielä prosessoitu mössöksi.

Tämän seurauksena, nämä ovat todella rajussa nousussa:

  • Sydänkohtausten ja verenkiertoelimistön sairaudet
  • Syövät
  • Ruuansulatussairaudet, crohn, keliakia, allergiat
  • Mainitsemani tyyppi 2
  • Dementia, alzheimer
  • Hammassairaudet
  • Ylipaino
  • Reuma

Kaikki johtuvat surkeasta ravinnosta, jossa sokeri näyttelee pääroolin.

Mitä syödä ennen juoksua? Älä ainakaan syö sokeria! Se ei ole hyväksi sinulle. Eli tee juuri päinvastoin mitä nämä asiantuntijat suosittelevat sinulle ennen juoksulenkkiä.

Mitä minä teen? Minä juoksen paastossa. Aina!

Saatan juoda kupin mustaa kahvia noin 30min ennen starttia alle. Tämä välillä piristää juoksuani ja välillä taas ei.

Kehoni on rasva-adaptoitunut, eli käytän rasvaa pääasiallisena polttoaineena kun juoksen. En syö ruokavaliossani juurikaan sokeria, joten sen takia minulla ei tule romahdusta suorituksen aikana tai ylipäätään työpäivän aikana.

Ketoaineet tuottavat tasaisesti energiaa ja verensokerit ovat tasaiset jatkuvasti. Vireystilani on erinomainen jatkuvasti.

Minä en ole siellä verensokerivuoristoradassa mukana. Astuin sieltä pois kauan sitten. Ja näin myös ravintovalmennan kaikkia asiakkaitani ja toimin personal trainerina.

Tämä on mielestäni parempi tapa ajatella ravintoa juoksun ja hyvinvoinnin kannalta. Joten kuten näet, olen täysin erimieltä kuin edellämainitut lähteet. Sinun ei todellakaan tulisi syödä sokeria ennen juoksua.

Kirjoitin Rasvanpolttokeittiö-kirjan, jossa kerron miksi sinun on mahdotonta pudottaa painoa ja miksi kehosi rasvoittuu. Kerron mitkä ruuat vahingoittavat sinun suolistoasi ja hormoneitasi. Kerron mitä sinun on ehdottomasti vältettävä ja arvaat varmaan, että sokeri on siellä mukana.

Kerron miten korjaat tilanteen paremmaksi ja mitä sinun tulisi syödä. Tieto on todellakin valtaa. Voit klikata alta ja lukea kirjan esittelysivun.

Rasvanpolttokeittiö

Löydä Syyt Joiden Takia On MAHDOTONTA Pudottaa Painoa. Selvitä Ruoat Jotka Vahingoittavat Hormoneitasi, Vanhentavat Sinua Nopeasti Ja Aiheuttavat Diabeteksen.

Tieto on valtaa. Oikealla tiedolla vältät kaikki sudenkuopat laihdutuksessa. Kirjoitin tästä kirjan, josta voit lukea enemmän klikkaamalla tätä kohtaa.

PAREMPI RATKAISU

Mitä syödä ennen juoksua? No minun suositukseni on muuttaa kehosi käyttämään rasvaa aerobisen suorituksen aikana, joita 80% juoksuistasi tulisi olla muutenkin.

Keho tarvitsee pienen määrän glukoosia aivoille, lihaksille ja muille elimille. Verenkierrossasi on noin 4g glukoosia tätä varten ja sen keho valmistaa itse. Hiilihydraatti on makro, jota ilman selviämme loistavasti. Mutta ilman rasvaa ja proteiinia et selviä.

Suositukseni:

Ensimmäiseksi kokeile juosta ja treenata paastossa. Itse saan aina paremmat treenit kun olen kunnolla paastossa. Tämä tulee evoluutiostamme, nälkäinen saalistaja saalistaa paremmin kuin kylläinen. Ero on todella iso.

Toiseksi syö pari kertaa päivässä nälän mukaan itsesi kylläiseksi luonnollista ruokaa. Syö sellaista mitä ei ole käsitelty ja se tulee suoraan luonnosta. Tällöin ravintosi tuottaa voimakkaan kylläisyyden ja insuliinipiikistä tuleekin maltillinen insuliinipomppu.

Kolmanneksi heivaa sokeri pois. Siinä ei ole ravinteita lainkaan tai ne on lisätty siihen synteettisesti. Sokerin takia olet jatkuvasti nälkäinen ja väsynyt. Syö puurolautanen ja olet tunnin päästä järjettömän nälkäinen taas.

Tee nämä kolme ja huomaat juoksusi sekä treenien kulkevan ihan eri tavalla. Jos olet ollut sokerikoukussa vuosikymmeniä, adaptaatio voi olla melkoinen trippi. Jos tarvitset siihen apua, ravintovalmennan ympäri Suomea jatkuvasti ja teen personal trainerin töitä paikallisesti Naantalissa. Ota rohkeasti yhteyttä ja autan.

 

PS. Miten aloittaa juokseminen ilman rasitusvammaa on helppoa minun 5km ohjelmalla.

Kuinka nopeasti juoksu laihduttaa?

Kuinka nopeasti juoksu laihduttaa?

Kuinka nopeasti juoksu laihduttaa? Tätä kysymystä kuulen todella usein personal trainerina ja minun vastaukseni ei ole ehkä ihan sitä mitä odotat.Minä vastaan: "Juoksu ei laihduta lainkaan." Ennen kuin lähetät minulle vihaista spostia, minä selitän vähän tarkemmin....

Juoksun aloittaminen 50 vuotiaana?

Juoksun aloittaminen 50 vuotiaana?

Juoksun aloittaminen 50 vuotiaana? No minä itse tein juuri niin, aloitin juoksemisen melkein viiskymppisenä. Ja nyt olen valmistautumassa maratonille 2025. Kerron tässä artikkelissa miten sinun kannattaa aloittaa, jos olet aloittelija kuten minäkin olin.Jos et ole...

Kokemuksia Garmin Forerunner 55 – Arvostelu

Kokemuksia Garmin Forerunner 55 – Arvostelu

Kokemuksia Garmin Forerunner 55 tässä artikkelissa. Olen käyttänyt Forerunneria kesäkuun alusta lähtien, koska halusin tarkempaa tietoa miten juoksuni kulkevat. Treenaan nousujohteisesti maratonia varten, joten tiesin tarvitsevani oikean juoksukellon tätä projektia...